In this section

Agenda

Join us to see the following topics presented at the 2019 Legionella Conference.

Legionella Conference 2019: Building Water Systems: The Sustainability and Public Health Nexus
Presented by NSF International and National Environmental Health Association

Conference Hours

Wednesday, September 11 | 1 – 5 p.m. PST
Thursday, September 12 | 8:30 a.m. – 5 p.m. PST
Friday, September 13 | 8:30 a.m. – 12:30 p.m. PST

Pre-Conference Workshop

Organizing Legionella Outbreak Investigations
Tuesday, September 10 | 9 a.m. – 5 p.m.

Hosted by NEHA and NSF International experts, this workshop will provide an introduction to water systems commonly associated with Legionnaires’ disease, how to identify these systems, common sampling points/strategies for these systems, background on environmental factors that amplify Legionella and common control strategies. It concludes with a tabletop exercise for how to organize a Legionella investigation.

All attendees must register for this workshop in addition to the basic conference registration.

Workshop pricing:

  • Public sector attendees = FREE (please register so we know you’re coming!)
  • All other attendees = $150

Wednesday, September 11

California Ballroom
1:00 p.m. 10 mins Welcome and Introduction of Keynote Dr. David T. Dyjack, National Environmental Health Association
1:10 p.m. 15 mins Keynote Address Dr. Patrick Breysse, Director, NCEH CDC
1:25 p.m. 10 mins Conference Overview/Recap of 2018 Dr. Joseph Cotruvo, Joseph Cotruvo & Associates
1:35 p.m. 15 mins NASEM Report on the Management of Legionella in Water Systems Dr. Michèle Prévost, Drinking Water of the Natural Sciences and Engineering Council of Canada (NSERC), Civil Engineering, Polytechnique Montreal
1:50 p.m. 20 mins Aqueous Solutions for Local Practitioners Dr. David T. Dyjack, National Environmental Health Association
2:10 p.m. 20 mins Legionella and the Regulatory Gray Zone Wendi Wilkes, Association of State Drinking Water Administrators
2:30 p.m. 20 mins Being Local Health Avengers in the Age of Legionella E. Oscar Alleyne, National Association of County and City Health Officials
2:50 p.m. 15 mins Break
3:05 p.m. 20 mins AWWA’s Premise Plumbing/Beyond the Meter Subcommittee Hélène Baribeau, Brown and Caldwell
3:25 p.m. 20 mins Recent Legionella Needs Survey of State and Territorial Health Officials Alexandra Seifert, Association of State and Territorial Health Officials
3:45 p.m. 45 mins PANEL: Status of Regulatory Frameworks for Building Water Systems, Sustainability and Public Health Dr. David T. Dyjack, National Environmental Health Association
E. Oscar Alleyne, National Association of County and City Health Officials
Alexandra Seifert, Association of State and Territorial Health Officials
Hélène Baribeau, Brown and Caldwell
Wendi Wilkes, Association of State Drinking Water Administrators
4:30 p.m. 15 mins Q & A / Open Discussions
4:45 p.m. Visit California Foyer / Attend Reception On the Westin's Plaza Deck

Thursday, September 12

Thursday's schedule has focused tracks that run in tandem.

Track #1: San Francisco/Sacramento Room

Water Distribution Systems: The Shared Responsibility in Managing Legionella Risk
8:00 a.m. 25 mins Public Water System Characteristics That May Affect Legionella Occurrence in Building Water Systems Ken Rotert, EPA Office of Ground Water and Drinking Water
8:25 a.m. 20 mins Occurrence of Legionella pneumophila in Drinking Water Distribution Systems Mark LeChevallier, Dr. Water Consulting, LLC
8:45 a.m. 5 mins Break
8:50 a.m. 25 mins A Bayesian Approach to Managing and Predicting Legionella Colonization of Aeration Systems in Groundwater Treatment Danladi Yunana, UNSW Sydney
9:15 a.m. 20 mins Particulate in United States and European Drinking Water: A Nutrient Threat and Infection Risk Michael Castro, Pall Medical
9:35 a.m. 10 mins Q&A / Open Discussions
9:45 a.m. 5 mins Break
Cooling Tower Water Systems: Public Health and Sustainability Goals
9:50 a.m. 20 mins Cooling Tower and Water Basics Kenneth Mortensen, SPX Cooling Technologies
10:10 a.m. 20 mins The AWE Cooling Technologies Study: Assessing Municipal Cooling Water Demands, Conservation Potential and Alternative Technologies Mary Ann Dickinson, Alliance for Water Efficiency
10:30 a.m. 45 mins Break - Posters/Exhibits/Refreshments in California Foyer
11:15 a.m. 20 mins Keep Austin Chillin': A Strategy to Reduce Cooling Tower Water Demand Robert Stefani, Austin Water: Conservation Division
12:00 p.m. 60 mins Lunch
1:00 p.m. 25 mins Cooling Tower and Public Health Nexus: Why Legionella Should Not Be the Only Deciding Factor Between Air Vs. Water Cooling Patrick Racine, DuBois/Aqua-Analytics
1:25 p.m. 25 mins Legionella Testing Best Practices Grant Newhouse, Sustainable Water Solutions LLC
1:30 p.m. 15 mins Break
1:45 p.m. 25 mins Avoiding the Gaps in Trial and Error: Water Management Chris Ebener, LiquiTech
2:05 p.m. 10 mins Q&A / Open Discussions
2:25 p.m. 5 mins Break
2:30 p.m. 40 mins PANEL: Incorporating Cooling Towers Into Water Sustainability and Resiliency Goals – Case Studies of Water Reuse Projects Mary Ann Dickinson, Alliance for Water Efficiency
Jovito Ybanez, Cedars-Sinai
Eric Rodriguez, University of California Los Angeles
Mark Gentili, Los Angeles Department of Water and Power
Maureen Erbeznik, Los Angeles Better Buildings Challange
Karilyn Merlos, San Diego County Regional Airport Authority
3:10 p.m. 25 mins Q&A / Open Discussions
3:35 p.m. 45 mins Break - Posters/Exhibits/Refreshments in California Foyer
4:20 p.m. 60 mins PANEL: Developing Standardized Cooling Tower Registration Systems to Meet Public Health and Sustainabilty Goals Chris Radziminski, City of Vancouver
Hrair Achkarian, Groveware
Chris Boyd, NSF International
Mary Ann Dickinson, Alliance for Water Efficiency
5:20 p.m. 20 mins Q&A / Open Discussions
5:40 p.m. Wrap-up

Track #2: San Jose Room

Advances in Pathogen Sampling and Testing
8:00 a.m. 25 mins Whole-Genome Sequencing and Comparative Genome Analysis Vicente Gomez-Alvarez, U.S. EPA
8:25 a.m. 20 mins Improved Management of Legionella Risks Using Rapid On-Site Testing Richard Campbell, Hydrosense Ltd.
8:45 a.m. 5 mins Break
8:50 a.m. 20 mins A Novel On-Site qPCR Legionella Detection Technology Accurately Quantifies Legionella Contamination in HVAC Cooling Towers Shaimaa Ahmed, Spartan Bioscience
9:15 a.m. 20 mins Elucidation of the Microbiota in the Bath Water by 16S rRNA Metagenome Analysis Akihiro Kondo, Hiyoshi Corporation
9:35 a.m. 10 mins Q&A / Open Discussions
9:45 a.m. 5 mins Break
9:50 a.m. 20 mins Summary of Performance of Legiolert Vs. Standard Methods for the Quantification of Legionella pneumophila in Non-Potable Water Samples Dan Broder, IDEXX
10:10 a.m. 20 mins New Open-Cell Foam Sampling Methods for Legionella to Mitigate Risks of False Non-Detects Scott Smith, AquaFlex Holdings LLC
10:30 a.m. 45 mins Break - Posters/Exhibits/Refreshments in California Foyer
11:15 a.m. 25 mins Development of Disinfectant for Legionella and Amoeba Akihiro Kondo, Hiyoshi Corporation
11:40 a.m. 20 mins Q&A / Open Discussions
12:00 p.m. 60 mins Lunch
Sustainable Water System Design for Pathogen Control
1:00 p.m. 25 mins Measurement Science Research Roadmap for Premise Plumbing William M. Healy, National Institute of Standards and Technology
1:25 p.m. 25 mins Optimizing Plumbing Systems for Legionella Control Patrick Fedor, Georg Fischer Piping Systems
1:30 p.m. 15 mins Break
1:45 p.m. 20 mins How to Determine If a Plumbing System Is Capable of Doing an Emergency Heat and Flush Disinfection Ronald George, Plumb-Tech Design & Consulting Services
2:05 p.m. 20 mins Q&A / Open Discussions
2:25 p.m. 5 mins Break
2:30 p.m. 20 mins A Novel Water Heating System for Pathogen Control David Yashar, National Institute of Standards and Technology
2:50 p.m. 20 mins The Minimization of Legionella Proliferation in Recirculating Domestic Hot Water Systems Robert Homeyer, Homeyer Consulting Services, Inc.
Cory Hoffman, Armstrong International, Inc.
Larry Rubin, Cleveland Clinic Florida
3:10 p.m. 25 mins Q&A / Open Discussions
3:35 p.m. 45 mins Break - Posters/Exhibits/Refreshments in California Foyer
4:20 p.m. 20 mins Legionella and Plumbing Engineering: Where are the Gaps? Christoph Lohr
4:50 p.m. 50 mins PANEL : Updating the Plumbing Code to Meet Sustainability and Public Health Goals Christoph Lohr
Carol Johnson
Peter Kraut
Joe Scott
Keith Bush, American Society of Plumbing Engineers
5:40 p.m. 20 mins Q&A / Open Discussions
6:00 p.m. Wrap-up

Track #3: San Diego Room

Water Management Strategies and Best Practices
8:00 a.m. 20 mins What is ASHRAE Doing for Building Water Safety? Michael Patton, Griswold Water Systems
8:25 a.m. 25 mins Legionella Risk in the Age of Sustainability John H. Hanlin, Ecolab
8:45 a.m. 5 mins Break
8:50 a.m. 25 mins Water Conservation Goals and Public Health: Responding to Unintended Consequences Hugo Aguilar, IAPMO
9:15 a.m. 10 mins The Water Safety Plan Strategy in Europe During the Two Last Decades for Legionella Control in Hospital Settings and Public Buildings Philippe Hartemann, aqua-tools, Inc.
9:35 a.m. 10 mins Q&A / Open Discussions
9:45 a.m. 5 mins Break
9:50 a.m. 20 mins Reduce Impact: Management of a Nosoomial Outbreak of Legionella in a Private Hospital André Monteiro, José de Mello Saúde
10:10 a.m. 20 mins Place of Point-of-Use Filters in a Multifaceted Strategy Against Waterborne HAIS in Hospital Settings Marc Raymond, aqua-tools, Inc.
10:30 a.m. 45 mins Break - Posters/Exhibits/Refreshments in California Foyer
11:15 a.m. 20 mins Creating and Monitoring a Successful Water Management Program Girlie Manatad
Co-Presenters: Sarah Clock and John Sege
NewYork-Presbyterian Hospital
11:40 a.m. 25 mins Quality Monitoring and Continual Improvement of the Public Services and Procurement Canada Legionella Management Program Jeff Moffat, Public Services and Procurement Canada
12:00 p.m. 60 mins Lunch
1:00 p.m. 25 mins Proactive Monitoring of Building Water Quality Jennifer Liggett, Jacobs (Digital Solutions Group)
1:25 p.m. 25 mins Hygiene in Potable Water Installations in Buildings: Triangle for Maintaining Potable Water Quality Christian Schauer, Viega Technology GmbH & Co. KG
1:30 p.m. 15 mins Break
1:45 p.m. 10 mins Q&A / Open Discussions
2:05 p.m. 20 mins Water Conservation Goals, Your Water Management Plan and the Importance of Sub-Metering Patrick Racine, DuBois/Aqua-Analytics
2:25 p.m. 15 mins Break
2:30 p.m. 20 mins A Road Map to New Zero / Positive Water Buildings Joseph Gallegos, Drought Diet Products / Grey4Green.com
2:50 p.m. 20 mins Training for Culture Change Through a Multi-Layered Approach to Water Safety Adrian Thompson, PPL Training Ltd.
3:10 p.m. 10 mins Q&A / Open Discussions
3:35 p.m. 45 mins Break - Posters/Exhibits/Refreshments in California Foyer
4:20 p.m. 20 mins PANEL: Ensuring Successful Implementation of Water Safety and Sustainability Efforts: Training Programs for Facility Managers and Engineers Richard Benkowski, United Association
Ellen Honigstock, Urban Green Building Council
Patrick Shaw, Building Owners and Managers Association
5:20 p.m. 20 mins Q&A / Open Discussions
5:40 p.m. Wrap-up

Friday, September 13

California Ballroom
8:00 a.m. 10 mins Building the Capacity to Lead Investigations: Finding the Best Response Darrah Dunlap, Illinois Department of Public Health
8:20 a.m. 20 mins Importance of Having an Effective Communication Plan if Legionella Is Detected Jeff Moffat, Public Services and Procurement Canada
8:45 a.m. 25 mins The Basis for Criminal and Civil Liability for Public Health Officials in State Public Health Law and Ethical Perspective on Risk Communication During Outbreaks Lance Gable, Wayne State University
9:10 a.m. 25 mins How Public Health Officials Can Make Defensible Decisions With Limited Data During an Outbreak Denise Chrysler, Network for Public Health Law
9:35 a.m. 20 mins How State and Territorial Health Officials Are Responding to Outbreaks in Light of Flint Legionella Manslaughter Charges Andy Baker-White, Association of State and Territorial Health Officials
9:55 a.m. 25 mins The Legal Side of Legionella and Other Waterborne Pathogens – What You Need to Know to Reduce Risk and Liability Russell Nassof, RiskNomics LLC
10:20 a.m. 15 mins Break - Posters/Exhibits/Refreshments in California Foyer
11:05 a.m. 20 mins PANEL: Understanding Criminal and Civil Liability for Public Health Officials and Building Owners After the Flint Legionella Manslaughter Charges Denise Chrysler, Network for Public Health Law
Lance Gable, Wayne State University
Andy Baker-White, Association of State and Territorial Health Officials
11:55 a.m. 20 mins Q & A / Open Discussions
12:15 p.m. Wrap-up